Menu rozwijane dostarczyły profilki

Pierogi ruskie


Składniki:
Ciasto:
- 600-650g mąki pszennej
- 1 jajko
- 2 łyżki oleju
- pół szklanki gorącej wody (prawie wrzącej)
- pół szklanki zimnego mleka (z lodówki)
- sól

Farsz:
- 7 ziemniaków
- 200g twarogu półtłustego
- pół cebuli
- 1-2 łyżki masła
- sól, pieprz

Przygotowanie:
Ciasto.
Do szklanki wlać gorącą wodę i zimne mleko. Do miski wsypać połowę mąki, jajko, sól i olej a następnie wodę z mlekiem. Dokładnie zagnieść, dosypując mąki. Ciasto musi wyjść miękkie, elastyczne i nie może kleić się do rąk. Gotowe ciasto odstawić na 10- 15 minut (przykryte ściereczką lub folią spożywczą).

Farsz.
Ziemniaki obrać, ugotować we wrzącej i osolonej wodzie, wystudzić i przecisnąć przez praskę (lub dokładnie ubić tłuczkiem). Cebulę pokroić w drobną kosteczkę i usmażyć na maśle. Do ziemniaków dodać twaróg, cebulę i przyprawy i wymieszać wszystkie składniki. 

Ciasto rozwałkować, wykrawać szklanką kółka, nakładać farsz i formować pierogi. 
Gotować ok 5 minut od wypłynięcia we wrzącej, osolonej wodzie z dodatkiem oleju. Ugotowane pierogi wypłukać. 
Podawać z podsmażonym boczkiem.

Komentarze

Prześlij komentarz