Menu rozwijane dostarczyły profilki

Karpatka

blacha 25x35

Składniki:

Ciasto:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka wody
- 150g masła
- 5 jajek
- szczypta soli

Krem:
- 2 opakowania budyniu śmietanowego
- litr mleka
- 5 łyżek cukru
- opakowanie cukru waniliowego - 16g
- 400g masła


Przygotowanie:
Z litra mleka odlewamy 3/4 szklanki, resztę wlewamy do rondelka i gotujemy z cukrem. W szklance z mlekiem rozpuszczamy budyń i wlewamy go do gotującego się mleka. Gotujemy chwilkę na małym ogniu, cały czas mieszając. Odstawiamy do wystygnięcia. Aby nie zrobił się kożuch przykrywamy rondelek folią aluminiową.

Wodę gotujemy i rozpuszczamy w niej masło. Do gotującej się wody wsypujemy jednym ruchem mąkę z solą i mieszamy (ogrzewamy na małym ogniu). Powinna wyjść klucha, która łatwo odchodzi od rondelka. Ciasto odstawiamy do wystygnięcia. Po wystudzeniu ciasto przekładamy do miski i miksujemy z jajkami. Jajka dodajemy po jednym. Gotowe ciasto dzielimy na pół i rozsmarowujemy na blachach 25x35. Wyjdzie cienka warstwa. Blachę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200st i pieczemy przez 25-30minut. Nie otwieramy piekarnika przed upieczeniem blatów, bo opadną "karpaty".
Blaty po upieczeniu studzimy.

Masło ucieramy do białości i dokładamy po łyżce ugotowany budyń. Kremem przekładamy blaty. Chłodzimy w lodówce.  Posypujemy cukrem pudrem przed podaniem.

Komentarze