Menu rozwijane dostarczyły profilki

Zupa pomidorowa

Składniki:
- 1 ćwiartka z kurczaka
- włoszczyzna - marchew(100g), pietruszka 40g(korzeń i natka), seler (30g) , por (2łyżki)
- 4-5 łyżek przecieru pomidorowego
- 2 łyżki śmietany
- mąka do zagęszczenia
- przyprawy - 3 ziarna ziela angielskiego, liść laurowy, sól, cukier

Sposób przygotowania:
1. Przygotowujemy wywar - ćwiartkę z kurczaka, ziele oraz liść laurowy zalewamy wodą i gotujemy. 
2. Dodajemy pokrojone w kostkę warzywa i dalej gotujemy.
3. Następnie dajemy przecier pomidorowy. Śmietanę hartujemy, wlewamy do zupy.
4. Z mąki i wody robimy zawiesinę i zagęszczamy zupę.
5. Doprawiamy.

Cukier podkreśla smak zup i sosów pomidorowych ;)

Komentarze