Składniki:
Gulasz:
- 1kg mięsa wieprzowego (u mnie szynka)
- pół czerwonej papryki
- 1 cebula
- ok. 6 pieczarek
- 1 marchewka
- łyżka koncentratu pomidorowego
- olej (do marynaty)
- przyprawy- sól, ostra i słodka papryka, tymianek)
Placki:
- ok. 20 ziemniaków
- 2-3 marchewki
- 1 cebula
- 2 jajka
- 5-6 łyżek mąki pszennej
- przyprawy - sól, pieprz
Przygotowanie:
Mięso pokroić w średnią kostkę, zamarynować (3 łyżki oleju, sól, papryki w proszku i tymianek). Pieczarki pokroić w pół plastry i podsmażyć na oleju. Mięso podsmażyć, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, marchew i paprykę oraz pieczarki. Dusić do miękkości. Dodać przecier pomidorowy. Doprawić do smaku. Nadmiar wody odparować.
Ziemniaki i marchew zetrzeć na grubych oczkach, cebulę pokroić w drobną kostkę. Warzywa posolić, odczekać 5 minut i odlać wodę. Dodać resztę składników, doprawić pieprzem i dokładnie wymieszać. Smażyć duże placki na rozgrzanym oleju, na małym ogniu. Ja swoje smażyłam na patelni o średnicy 24cm.
Na połowę placka nałożyć gulasz, złożyć go na pół i podać.
Placki można odgrzać owinięte w folię aluminiową w piekarniku nagrzanym do 100-150st ;)
Gulasz:
- 1kg mięsa wieprzowego (u mnie szynka)
- pół czerwonej papryki
- 1 cebula
- ok. 6 pieczarek
- 1 marchewka
- łyżka koncentratu pomidorowego
- olej (do marynaty)
- przyprawy- sól, ostra i słodka papryka, tymianek)
Placki:
- ok. 20 ziemniaków
- 2-3 marchewki
- 1 cebula
- 2 jajka
- 5-6 łyżek mąki pszennej
- przyprawy - sól, pieprz
Przygotowanie:
Mięso pokroić w średnią kostkę, zamarynować (3 łyżki oleju, sól, papryki w proszku i tymianek). Pieczarki pokroić w pół plastry i podsmażyć na oleju. Mięso podsmażyć, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, marchew i paprykę oraz pieczarki. Dusić do miękkości. Dodać przecier pomidorowy. Doprawić do smaku. Nadmiar wody odparować.
Ziemniaki i marchew zetrzeć na grubych oczkach, cebulę pokroić w drobną kostkę. Warzywa posolić, odczekać 5 minut i odlać wodę. Dodać resztę składników, doprawić pieprzem i dokładnie wymieszać. Smażyć duże placki na rozgrzanym oleju, na małym ogniu. Ja swoje smażyłam na patelni o średnicy 24cm.
Na połowę placka nałożyć gulasz, złożyć go na pół i podać.
Placki można odgrzać owinięte w folię aluminiową w piekarniku nagrzanym do 100-150st ;)
przepyszne! uwielbiam takie placki :D
OdpowiedzUsuńDziękuję za przepis Skorzystam
OdpowiedzUsuń