Składniki:
- 1 udko z kurczaka
- 3-4 pętka białej kiełbasy
- 3 litry wody
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera (ok 30g)
- 2 łyżki siekanego pora
- 200-250ml śmietany 18%
- 2- 3 łyżki mąki do zagęszczenia
- przyprawy: 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, sól, pieprz, łyżka majeranku, 1,5 łyżeczki chrzanu ze słoika (ostrego), 3 ząbki czosnku, łyżeczka octu.
Przygotowanie:
Ugotować wywar z udka. Dodać zielę i liść laurowy. Do gotującego się wywaru włożyć kiełbasę. Włoszczyznę pokroić w kosteczkę i wrzucić do zupy. Ugotowaną kiełbasę wyjmujemy, lekko studzimy, obieramy, kroimy w pół plastry i dodajemy do zupy. Smietanę hartujemy i zabielamy nią barszcz. Dodajemy chrzan i czosnek. Zagęszczamy zupę zawiesiną z mąki i gotujemy. Doprawiamy do smaku.
Komentarze
Prześlij komentarz