Składniki:
Gołąbki:
- ok. 800g mięsa mielonego
- 1 nieduża główka kapusty białej
- ok. 150g ugotowanego al dente ryżu białego
- pół cebuli
- przyprawy: 2 ząbki czosnku, pieprz, sól, koperek
Sos:
- 400ml przecieru pomidorowego
- łyżka śmietany 12 lub 18%
- 2 łyżki tartej marchewki
- łyżka tartego selera
- przyprawy: słodka, ostra i wędzona papryka w proszku, koperek, sól, 1 liść laurowy, 3 ziarna ziela angielskiego
Przygotowanie:
Gołąbki:
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju, dodać posiekany czosnek i chwilę potrzymać na ogniu. Mięso połączyć z ryżem, cebulą, czosnkiem i przyprawami.
W kapuście odkroić głąb, następnie obgotować i delikatnie ściągać liście. Odkroić nerw liści, położyć na liściu mięsną masę i zawijać jak krokiety. Uformowane gołąbki układamy w naczyniu żaroodpornym.
Sos:
Przecier pomidorowy wlać do garnka z ok. 150-200ml wody. Dodać marchew, seler, zielę i liść laurowy, zagotować. Smietanę zahartować i dodać do sosu. Doprawić paprykami, koperkiem, solą, chwilę pogotować. Sosem zalać gołąbki i piec w 160st do miękkości kapusty (1h-1h20minut).
Komentarze
Prześlij komentarz