Menu rozwijane dostarczyły profilki

Racuchy drożdżowe z jabłkiem

Składniki:
- szklanka mleka
- 25g drożdży
- 2 1/4 szklanki  mąki
- łyżka cukru waniliowego
- 1/4 szklanki cukru
- łyżeczka cynamonu
- 3 nieduże jabłka
- 2 łyżki oleju + do smażenia
- 1 jajko
- łyżeczka spirytusu (opcjonalnie)

Przygotowanie:
Mleko podgrzać (do 40st - ma być ciepłe, ale nie parzyć), rozpuścić w nim łyżkę cukru i drożdże. Wierzch posypać łyżką mąki i odstawić zaczyn do wyrośnięcia (na ok 10 min).
Zaczyn przelać do miski, dodać cukry, jajko, spirytus, cynamon, olej i stopniowo mąkę. Pokrojone w kosteczkę jabłka wymieszać z ciastem. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 50-60 min.
Placki smażyć na małym ogniu. Posypać cukrem pudrem.

P.S. Dzięki spirytusowi nie "wciągają" tak tłuszczu.

Komentarze