Składniki:
- udo z kurczaka
- 2,5l wody
- 1 marchewka
- łyżka posiekanego pora
- kawałek selera (ok 30g)
- ok. 6-7 pieczarek
- pół niedużej cebuli
- 1-2 łyżki śmietany
- 2 łyżki mąki pszennej
- łyżka masła
- przyprawy: 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego,sól, pieprz, koperek, natka pietruszki
Przygotowanie:
Z mięsa ugotować i odszumować wywar. Dodać ziele, liść laurowy i pokrojoną w kostkę włoszczyznę. Cebulę posiekać i podsmażyć na maśle, dodać pokrojone w pół plastry pieczarki, smażyć. Pieczarki dodać do wywaru. Śmietanę zahartować i dodać do zupy. Zagęścić zawiesiną z mąki. Doprawić do smaku i gotować do miękkości warzyw.
- udo z kurczaka
- 2,5l wody
- 1 marchewka
- łyżka posiekanego pora
- kawałek selera (ok 30g)
- ok. 6-7 pieczarek
- pół niedużej cebuli
- 1-2 łyżki śmietany
- 2 łyżki mąki pszennej
- łyżka masła
- przyprawy: 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego,sól, pieprz, koperek, natka pietruszki
Przygotowanie:
Z mięsa ugotować i odszumować wywar. Dodać ziele, liść laurowy i pokrojoną w kostkę włoszczyznę. Cebulę posiekać i podsmażyć na maśle, dodać pokrojone w pół plastry pieczarki, smażyć. Pieczarki dodać do wywaru. Śmietanę zahartować i dodać do zupy. Zagęścić zawiesiną z mąki. Doprawić do smaku i gotować do miękkości warzyw.
Komentarze
Prześlij komentarz