Składniki:
Ciasto:
- 2 szklanki mleka
- 50g drożdży
- łyżka cukru
- 850g-900g mąki pszennej
- jajko
- 4 łyżki oleju
- przyprawy: sól, słodka i ostra papryka, tymianek
Dodatki:
- wędliny
- pieczarki
- cebula
- ser żółty
- przecier pomidorowy
Przygotowanie:
Zrobić zaczyn: mleko podgrzać do ok. 40st. Dodać cukier, rozpuścić drożdże, wierzch posypać łyżką mąki i odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut.
Część mąki wsypać do miski lub na stolnicę. Dodać resztę składników i zaczyn. Dokładnie wyrobić ciasto, stopniowo dosypując mąki. Ciasto musi być miękkie, nie klejące się do ręki. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 30min.
Po wyrośnięciu ciasto rozwałkować, posmarować przecierem, posypać serem, ułożyć wędliny, cebulę, pieczarki (pół plastry) i ser. Włożyć do piekarnika na ok. 30 min. Temp. 170st, termoobieg z dolną grzałką.
Z tego ciasta wychodzi jedna pizza 30 cm oraz jedna blacha od piekarnika.
Komentarze
Prześlij komentarz