Ciasto:
- 600-650g mąki pszennej
- 1 jajko
- 2 łyżki oleju
- pół szklanki gorącej wody (prawie wrzącej)
- pół szklanki zimnego mleka (z lodówki)
- sól
Farsz:
- ok 800g mięsa mielonego wieprzowego
- 100g kaszy gryczanej
- 5-6 pieczarek
- pół cebuli
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Ciasto.
Do szklanki wlać gorącą wodę i zimne mleko. Do miski wsypać połowę mąki, jajko, sól i olej a następnie wodę z mlekiem. Dokładnie zagnieść, dosypując mąki. Ciasto musi wyjść miękkie, elastyczne i nie może kleić się do rąk. Gotowe ciasto odstawić na 10- 15 minut (przykryte ściereczką lub folią spożywczą).
Farsz.
Cebulę i pieczarki pokroić w kosteczkę i podsmażyć na oleju. Dodać mięso i zalać wodą. Wsypać kaszę i dusić do ugotowania się kaszy. W razie potrzeby podlewać wodą. Gdy farsz będzie już gotowy, doprawić solą i pieprzem.
Ciasto cienko rozwałkować i wykrawać szklanką kółka. Nałożyć farsz i formować pierogi
Gotowe pierogi wrzucić do gotującej się wody z dodatkiem soli i oleju.
Można podać z podsmażonym boczkiem i cebulą.
Komentarze
Prześlij komentarz