Menu rozwijane dostarczyły profilki

Zapiekanka makaronowa

 





Składniki:

Makaron pióra ok. 250g

300g szynki 

7 pieczarek 

2 nieduże cebule 

300g żółtego sera 

Pół puszki kukurydzy

3 łyżki śmietany 18% 

Jajko 

Oregano, czosnek, gałka muszkatołowa 

Olej 


Makaron ugotować aldente, odlać, nie płukać. Cebule i pieczarki kroimy w kosteczkę i podsmażamy na oleju. Szynkę kroimy w kostkę. Śmietanę mieszamy z jajkiem, odrobiną wody, czosnkiem, oregano i gałką muszkatolową. Ser żółty ścieramy na grubych oczkach tarki (1/3 odkładamy na bok). Mieszamy wszystkie składniki, przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy wierzch serem (wcześniej odłożonym). Pieczemy około 20 minut w 180st z termoobiegiem. 



Komentarze